čtvrtek 23. listopadu 2017

LUŠTĚNINY - Georgina Fuggleová


Originální název: On the Pulse
Fotografie: Ali Allen
Překlad: Lenka Kerumová
Počet stran: 176
Vydal: Metafora, s.r.o.
Rok vydání: 2017


VŠE, CO JSTE POTŘEBOVALI VĚDĚT O LUŠTĚNINÁCH, NAJDETE V TÉTO KUCHAŘCE….



Dnes bych vám chtěla představit “LUŠTĚNINOVOU BIBLI” od Georginy Fuggleové, kterou nám přináší nakladatelství METAFORA.

V ÚVODU SE DOZVÍME, ŽE LUŠTĚNINY :
-mají výtečnou chuť
- jsou vzrušující
- vás potěší
- jsou výživné
- (občas) vyžadují přípravu

Poté následuje BAREVNÁ LUŠTĚNINOVÁ PALETA, protože v této kuchařce jsou recepty rozděleny do kapitol podle druhů na:
BÍLÉ
ČERNÉ
ZELENÉ
ŽLUTÉ
ČERVENÉ
HNĚDÉ




V barevné luštěninové paletě jsou luštěniny názorně vyfoceny a uspořádány podle barev. Následuje NĚCO MÁLO O LUŠTĚNINÁCH, tzn. druhy luštěnin seřazeny dle abecedy a o každém druhu krátká charakteristika. Jakou mají chuť, jak dlouho je vařit, zda namáčet, kupovat sušenou nebo v konzervě a následuje článek o KLÍČENÍ LUŠTĚNIN, jak na to.


Tímto bychom měli teoretickou část "zmáknutou" a následuje část praktická, což pro nás znamená to hlavní, co čekáme v kuchařce a to jsou RECEPTY…


A tady přichází chvíle pro milovníky netradičních receptů, kteří milují experimenty a vaření i s méně známými surovinami, které tyto recepty vesměs obsahují. Takže recept na fazole na kyselo s párkem tu určitě nehledejte. Ba naopak, jestliže máte rádi kuchařské výzvy, jděte do toho, tato kuchařka je pro vás jako stvořená.




Recepty se mi nezdají nějak zvlášť složité, některé ale vyžadují delší čas na vaření a rozhodně doporučuji důkladnou přípravu před vařením, protože některé suroviny budete muset speciálně koupit.

Když si ale dáte tu práci a do přípravy jídla dle těchto receptů se pustíte, určitě vás čeká gurmánský zážitek a ochutnáte nové chutě a kombinace, na které v našich končinách nejsme moc zvyklí jako např. TOPINKY S MĚSÍČNÍMI FAZOLEMI, FÍKY A SARDELEMI, SLANÝ KOLÁČ Z FENYKLOVÉHO TĚSTA PLNĚNÝ SÝREM A FAZOLEMI CANNELLINY, FAZOLE SE SLANINOU ZAPEČENÉ SE STROUHANKOU NEBO KUŘE PO ASIJSKU S WASABI PYRÉ A NAKLÁDANOU KAROTKOU, POŠÍROVANÉ KUŘE, SÓJOVÉ BOBY A BYLINKOVÝ SALÁT S PANCETTOU…



Najdeme tu předkrmy, polévky, hlavní jídla, což je celkem normální, ale jako bonus také DEZERTY, které mě velmi překvapily a např. SLADKÝ JABLEČNO-CIZRNOVÝ KOLÁČ nebo ČOKOLÁDOVO-MANDLOVÝ DORT Z FAZOLOVÉHO TĚSTA mě vyloženě lákají k tomu, abych je vyzkoušela upéct.



Pokud máte někdo, tak jako já, manžela, který nejí rajčata, okurky, drůbež ani ovoce a k tomu děti, které zase ještě nesmí chilli, tak vám říkám rovnou, tato kuchařka není pro vás :)
Vy ostatní “normální”, jestli už máte dost klasiky a chcete vyzkoušet něco nového, ji VYZKOUŠEJTE.


Ještě bych chtěla zmínit krásné fotografie pokrmů a srozumitelný popis pracovních postupů, které z knihy dělají krásnou a moderní publikaci o luštěninách.

ZA KUCHAŘKU LUŠTĚNINY MOC DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ METAFORA, KDE SI JI MŮŽETE OBJEDNAT...

2 komentáře:

  1. Na luštěninách jako vegetarián docela ujíždím a tahle kuchařka vypadá super. Jen se obávám, aby tam nebylo moc jablek, ořechů, banánů a případně soji - na to mám alergii...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že banánů ani ořechů tam moc není, občas maso, ale dá se vybrat i pro vegetariány :)

      Vymazat