úterý 16. srpna 2016

Pečený čaj


Tak šupaj podpatky dolů, obléct zástěru a hajdy do kuchyně. Dnes budeme dělat pečený čaj. Přiznávám bez mučení, že pečený čaj právě proto, že jsem lenora lenivá a nechce se mi pasírovat rybíz a tak jsem našla jednodušší způsob zpracování této pochoutky.

Inspirovala jsem se na blogu Věruška v kuchyni, kde jsem našla recept, který mi přišel jednoduchý, ale musela jsem si ho trošku upravit, protože jsem měla pouze rybíz a letní jablka :) Příprava je velmi jednoduchá.


Potřebujeme:

1 kg letních jablek
1 kg rybízu, může být i mražený
1 kg cukru
celá skořice
hřebíček
badyán
pár kapek alkoholu, já jsem dala rum





Z jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na kousky, neloupala jsem. Dáme do vyššího pekáče a přidáme rybíz a cukr. Chtěla jsem mít výslednou červenou barvu, a proto jsem dala bílý cukr, ale dá se samozřejmě i třtinový, ale hlavně, toho cukru bylo skutečně moc. Příště dám rozhodně méně, je to dost sladké.




Přidáme koření, v původním receptu byly asi 3 hvězdičky badyánu, 6 hřebíčků a jeden svítek skořice… všeho jsem dala o něco víc. Hřebíčku teda o dost a pak jsem ho zase vybírala :)





Všechno smícháme a dáme péct. Asi 30 min., 200 stupňů, ale já jsem to pekla tak 45 min., má to mít konzistenci takovou rozvařenou, něco jak marmeláda, ale samozřejmě kousky tam zůstanou. Což je správně.



Poté ještě horké plníme do čistých sklenic a nahoru kápneme pár kapek alkoholu. Já jsem dala rum a do každé skleničky 1 kávovou lžičku. Cukala mi ruka, že tam dám víc, ale měla jsem strach, abych si nepřiopila děti :) Zavřeme a otočíme dnem vzhůru.




Samozřejmě hned asi za hodinu jsme ho musely s dcerou vyzkoušet. Takže asi 3 lžičky se dají do hrnku a zalijí vroucí vodou. Opravdu dobrůtka, jen cukru příště méně. Ovoce se po vypití čaje sní. Dokonce lze mazat i na palačinky, což jsem si vyzkoušela hned následující den.



Pečený čaj se dá dělat z různých druhů ovoce, jen se nedoporučuje banán, kterému moc pobyt v troubě nesvědčí. Všechny tyto informace jsem se dočetla na výše zmíněném blogu Věruška v kuchyni a ještě různě na internetu, to abych tady nechytračila.

Jinak už se těším, až pečený čaj udělám ještě ze švestek, hrušek, ostružin a tak různě, co nám na zahradě vyroste.


Podzimu zdar :)

4 komentáře:

  1. Peceny caj mam moc rada. :) Ty etikety na sklenickach jsou krasne. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá krásně :) Pečené čaje mám ráda :)

    OdpovědětVymazat